Aluminium kozijnen
Een kozijn van aluminium wordt minder vaak toegepast, dan houten of kunststof kozijnen. Kozijnen van aluminium hebben echter veel voordelen, die ook zijn terug te vinden bij een kozijn van hout of kunststof. De voornaamste reden om voor aluminium kozijnen te kiezen, is het uiterlijk en de stevigheid, ofwel elegantie en degelijkheid. Een halve eeuw geleden werd veel regelmatiger voor aluminium en stalen kozijnen gekozen, veel oudere bouwwerken herbergen nog deze materiaalsoorten.

Onderhoudsarme aluminium kozijnen

Het zal voor velen geen eyeopener zijn, maar een aluminium kozijn biedt duurzaamheid, dit heeft niks te maken met het kozijn, maar met de natuurlijke eigenschappen van aluminium. Net als een kunststof kozijn, ondervindt een aluminium kozijn geen hinder van stof en vuil. Van nature is aluminium niet elektrostatisch, dus veel schoonmaakwerk hebt u niet bij aluminium kozijnen. Mocht u kiezen voor een deur of raam van aluminium, dan bent u bewust dan wel onbewust bezig met het milieu en de aarde.

De aarde herbergt een onuitputtelijke voorraad aan aluminium, een klein aantal aluminium kozijnen brengt hierin geen grote veranderingen. Natuurlijk zijn ook enkele nadelen verbonden aan aluminium kozijnen, want net als bij stalen kozijnen is de isolatiewaarde niet van het niveau van een kozijn van kunststof. U zult ook na een aantal jaren onderhoud moeten plegen aan de aluminium kozijnen, omdat sluitingen gesmeerd moeten worden en schroeven moeten worden aangedraaid.

Aluminium is krasbestendig en kleurvast

U kunt aluminium kozijnen aan de binnenkant anders laten kleuren, dan aan de buitenkant. De kleuren worden aangebracht middels een zogenaamde oppervlaktebehandeling. U kunt een keuze maken uit drie behandelingen, de eerste wordt vlakke moffeling genoemd. Het kozijn krijgt dan een gladde oppervlakte, terwijl moffeling met structuurlak een korrelige oppervlakte creëert. De laatste mogelijkheid wordt anodisatie genoemd, het kozijn behoudt dan een metaaltint.

Kozijnen van aluminium zijn niet overschilderbaar, de oppervlaktebehandelingen dragen hieraan bij, want het aluminium kozijn wordt hierdoor krasbestendig en ook kleurvast. Aluminium kozijnen zijn dus letterlijk en figuurlijk niet flexibel, maar bieden wel een bepaalde zekerheid. U vindt aluminium kozijnen niet heel vaak terug bij normale woonhuizen, in tegenstelling tot kantoren. Gelijk aan stalen kozijnen zijn aluminium kozijnen uitvoerbaar met bovengemiddelde grote glasoppervlaktes.

Hoge aanschafkosten en lage onderhoudskosten

De aanschafprijs van aluminium kozijnen is hoger dan van kozijnen van kunststof, hetzij hout. Een raam of deur van aluminium zorgt voor 20% meer kosten, dan hetzelfde raam of deur van kunststof. Aluminium kozijnen kosten per vierkante meter € 865, deze vierkante meter prijs is inclusief kosten voor montage en belastingen. Over een periode van 30 jaar bedragen de onderhoudskosten van aluminium kozijnen per vierkante meter € 95, daarmee komt de totale kostprijs per vierkante meter op € 960.