Stalen kozijnen

Stalen kozijnen zijn niet alleen bruikbaar bij grote kantoorgebouwen

Tot halverwege de zestiger jaren werden meer stalen kozijnen verkocht dan houten kozijnen en van kunststof kozijnen was nog nooit iets vernomen. Staal werd toegepast bij zowel ramen als deuren en in veel gedateerde bouwwerken zijn stalen kozijnen nog vindbaar. Vele decennia geleden werden stalen kozijnen verkozen boven houten kozijnen, vanwege de levensduur. Houten kozijnen overleefden niet meer dan 10 tot 15 jaar, terwijl stalen kozijnen meer dan een halve eeuw kunnen overleven.

Gebruik stalen kozijnen in combinatie met grote glasoppervlaktes

Kozijnen gemaakt van staal zijn vele malen sterker, dan houten en kunststof kozijnen. Vormvaste en solide stalen kozijnen zijn zeer bruikbaar bij grote glasoppervlaktes, want gewerkt kan worden met smalle profielen. Tevens zijn stalen kozijnen de droom van veel architecten, omdat zij kunnen spelen met de lichtinval. Staal als materiaal is zeer sterk, dikkere profielen zijn hierdoor niet noodzakelijk, een architect van kantoorgebouwen of ziekenhuizen heeft dus meer speelruimte met stalen kozijnen.

Stalen kozijnen zijn niet alleen bij grotere bouwwerken aan te treffen wegens de stevigheid. Een kozijn van staal is ook zeer bruikbaar als brandwerende deur. Een ander pluspunt van stalen kozijnen is de lange levensduur, bij normaal en regelmatig onderhoud overleeft een stalen kozijn, kozijnen gemaakt van kunststof. Kozijnen van staal zijn verkrijgbaar in drie varianten, waarvan geïsoleerde stalen kozijnen het populairste zijn, gevolgd door ongeïsoleerde stalen kozijnen en stalen kozijnen met stoeltjesprofiel.

Stalen kozijnen met isolerende profielen geschikt voor buitengebruik

De iets oudere stalen kozijnen waren niet geïsoleerd, waardoor het ook geen zin had dubbelglas toe te passen. Tegenwoordig worden ongeïsoleerde stalen kozijnen alleen binnenin bouwwerken gebruikt, u zult ze niet aantreffen in buitengevels. Een ongeïsoleerd stalen kozijn wordt alleen gebruikt bij ruimtes, waar een koudebrug minimale invloed heeft, de ongeïsoleerde variant is wel te combineren met veel stalen producten als stalen platen. Geïsoleerde stalen kozijnen zijn wel in buitengevels te aanschouwen.

Het merendeel van de geïsoleerde stalen kozijnen heeft een teflon verbinding tussen het binnenste deel en het buitenste deel, deze verbinding zorgt niet zozeer voor stevigheid, maar is ter voorkoming van een koudebrug. Kozijnen van staal worden gemaakt uit een geheel, het kozijn is dan zowel gelast, geslepen als gecoat. De lak- of coatinglaag is meestal aan de binnenkant te vinden, terwijl aan de buitenkant een zinklaag wordt aangebracht, deze biedt weerstand tegen alle weersomstandigheden.

Stalen kozijnen met stoeltjesprofiel

Pas stalen kozijnen met stoeltjesprofielen toe bij gevelrenovaties

Heel soms zijn ook stalen kozijnen aan vervanging toe, sommige kozijnspecialisten hebben hiervoor het smalle stoeltjesprofiel. Stalen kozijnen met stoeltjesprofielen worden gebruikt bij de restauratie van oude bouwwerken, het smalle profiel kan gecombineerd worden met speciaal dun isolatieglas. De warmteoverdracht en condensvorming zijn te verwaarlozen door de smalle spouw. De gemeente zal wel nog toestemming moeten geven, mocht u de stalen kozijnen willen laten vervangen door een ander soort kozijnen.