Deur kozijn

Kiezen tussen oude antieke voordeuren en moderne buitendeuren

De meeste mensen associëren kozijnen met ramen, terwijl kozijnen ook deuren kunnen zijn. Kozijnen kunnen het beste worden samengevat als de omlijsting van een deur dan wel raam. Deuren zijn ook in veel soorten en maten te verkrijgen, kies bijvoorbeeld tussen een binnendeur, buitendeur of voordeur. Binnendeuren zijn kant-en-klaar op te halen bij de bouwmarkt, hiervoor hoeft u geen vergelijking te maken op Kozijnen-Prijzen-Vergelijken.nl. De aandacht op deze webpagina zal voornamelijk gefocust zijn op buiten- en voordeuren.

Mogelijkheden houten voordeuren en kunststof buitendeuren

Deuren zijn kortweg te onderscheiden in voordeuren en buitendeuren, deze laatste groep is te verdelen in balkondeuren, terrasdeuren en tuindeuren. Een aluminium of houten voordeur is niet ondenkbaar, net als een kunststof voordeur. De meeste houten voordeuren worden vervaardigd van merbau hout en afgewerkt met MDF panelen. U hebt de keuze uit authentieke deuren, dan wordt de deur bijvoorbeeld voorzien van gestileerde roosters of kiest u voor een strakke moderne stijl met weinig poespas.

Voordeuren zijn geheel naar eigen smaak te stijlen, althans bij houten voordeuren. Bij voordeuren van hardhout als merbau zijn de mogelijkheden eindeloos. Het aantal glasopeningen in de vorm van ruitjes is zelf te bepalen, de meeste kozijnspecialisten kunnen groeven frezen in de deur en de deur kan verfraaid worden met prachtig lijstwerk van aluminium dan wel hout. Kunststof deuren zijn minder optioneel en minder te personaliseren, dan houten deuren, maar kosten wel 15% minder in aanschaf.

Tegenwoordig voldoen alle deuren aan de hoogste veiligheidseisen

Tegenwoordig worden zeer hoge kwaliteitseisen aan kozijnen gesteld, dus ook aan deuren. Elke deur moet minstens voldoen aan SKG klasse 2, de deur voldoet dan aan strenge eisen op het gebied van inbraakwerendheid. Het PKVW certificaat wordt meestal gecombineerd met SKG klasse 2, dit certificaat is een politiekeurmerk, dat is gericht op veilig wonen. Kunststof deuren zijn moeilijk ontvlambaar, dit geldt minder voor houten deuren, maar ook deze voordeuren zijn minstens 30 minuten brandwerend.

Hang- en sluitwerk

U overweegt een balkondeur, terrasdeur of houten tuindeur

Voorbeelden van buitendeuren zijn balkondeuren, terrasdeuren en tuindeuren, deze deuren vertonen nauwelijks onderscheid. De meeste buitendeuren zijn gemaakt van hardhout als merbau en in enkele gevallen meranti. Zij beschikken meestal over een deuvelverbinding (ronde pennen) of een pen- en gatverbinding (rechthoekige pennen), beiden zijn houten verbindingen. U kunt de deuren kopen als enkele deur of als twee openslaande deuren, de deuren zijn altijd uitgevoerd met isolatieglas.

Deuren zijn ook verkrijgbaar als glazen deuren, het kozijn is bij het merendeel van de glazen deuren gemaakt van kunststof en de houten, dan wel kunststof deur is vervangen door een glazen deur. Zowel voordeuren als buitendeuren kunnen uitgevoerd worden als glazen deuren en zijn uit te breiden met smalle en brede zijlichten, een bovenlicht of ronde boog. De prijzen van glazen deuren staan vermeldt op de webpagina prijslijst kozijnen, de prijzen van niet-glazen deuren zijn vergelijkbaar met de vertoonde prijzen.

Deuren voorzien van een brievenbus, meerpuntsluiting en tochtvaldorpel

Deuren zijn vaak het visitekaartje van de woning en kunnen worden voorzien van enkele praktische opties als aanslaglatten en tochtvaldorpels, maar ook van meerdere luxe accessoires als deurdrangers en stootgrepen. Aanslaglatten en tongstijlen worden geleverd bij dubbele deuren en moeten tocht voorkomen, dit geldt ook voor tochtvaldorpels, maar dan aan de onderzijde van de deur. Normale deuren beschikken over één slot, maar je krijgt met een meerpuntsluiting drie betrouwbare sloten.

Natuurlijk voldoet de meerpuntsluiting aan SKG klasse 2 en heeft het een PKVW certificaat. U kunt de deur ook personaliseren door te kiezen voor een brievenbus, de kosten hiervan bedragen € 120. Het behoort ook tot de mogelijkheden de deur te voorzien van een deurdranger, waarvan de kosten minstens € 180 bedragen. Een stootgreep of krukbeslag is aanzienlijk goedkoper, de instapprijs van de meeste stootgrepen is € 120, terwijl de minimale kosten van krukbeslag € 60 bedragen.