Houten kozijnen
Houten kozijnen zijn qua populariteit ingehaald door kozijnen van kunststof, maar worden nog altijd veel verkocht. Hout zou je kunnen omschrijven als het klassieke materiaal voor kozijnen, omdat het al eeuwenlang wordt gebruikt voor de vervaardiging van kozijnen. Een hoop mensen kiezen niet voor houten kozijnen, omdat ze niet willen schilderen, dit vooroordeel is echter al langere tijd achterhaald. De eindafhandeling van houten kozijnen is sterk verbeterd, ook is de houtsoort een belangrijke factor.

Zachthouten en hardhouten kozijnen

De kwaliteit van een houten kozijn wordt grotendeels bepaald door de houtsoort. Hout is kortweg te verdelen in vijf klassen die zijn geformuleerd op basis van duurzaamheid. Hoe goed is een houtsoort bestand tegen rotting, ofwel de weerstand tegen vocht. Hardhouten kozijnen zijn ingedeeld in klasse 1 of 2 en kozijnen van zachthout in klasse 3 tot en met 5. Een zachthout kozijn kan enkel en ook alleen binnen worden toegepast, hardhouten kozijnen zijn ook bestemd voor buitenshuis gebruik.

Houten kozijnen voor buiten kunnen gemaakt zijn van meranti en een enkele keer eiken, een eikenhouten kozijn is vaak te duur. De levensduur van een zachthout kozijn is bij buitengebruik maximaal 10 jaar, hierbij valt te denken aan grenen of vuren. Houten kozijnen met duurzaamheidklasse 1 hebben een levensduur van meer dan 25 jaar, duurzaamheidklasse 2 garandeert een levensduur van 15 tot maximaal 25 jaar. Een houten kozijn van zachthout kan buiten gebruikt worden, maar alleen bij behandeld naaldhout (grenen, vuren), dit is echter wettelijk verboden.

Belangrijke voordelen houten kozijnen

    • Authentieke uitstraling: hout is authentiek, vandaar dat sommigen hout verkiezen boven aluminium en kunststof.
    • Flexibel: bij houten kozijnen kan gekozen worden voor verschillende soorten stijlen, van klassiek tot modern en van retro tot renaissance. Daarnaast zijn er eindeloos veel kleurmogelijkheden en kan een houten kozijn op ieder gewenst moment worden geschilderd in een andere kleur.
    • Renovatie: hout is eenvoudig op maat te maken, vandaar dat de meeste bouwbedrijven houten kozijnen prefereren bij renovatieprojecten.
    • Gemiddeld isolatievermogen: kozijnen van hout isoleren iets minder dan kozijnen van aluminium en kunststof. De reglementen van het Bouwbesluit schrijven voor, dat kozijnen van merantihout een U-waarde van minimaal 1,4 W/m²K moeten hebben.

Lange termijn kosten houten kozijnen

Houten kozijnen zijn absoluut niet goedkoper, dan kunststof kozijnen. Het kostenverschil is plusminus 15% in het voordeel van kunststof kozijnen. VKG heeft laten uitrekenen dat de vierkante meter prijs van een houten kozijn € 825 bedraagt, bij deze prijs zijn montagekosten en belastingen inbegrepen. Een houten kozijn is niet alleen in aanschaf duurder, maar ook in onderhoud. De onderhoudskosten over een periode van 30 jaar bedragen € 570 per vierkante meter, aanzienlijk meer dan bij kunststof kozijnen.