FSC

Informatie over het FSC keurmerk, ISO en ook RAL-gutezeichen

Het SKG en VKG keurmerk worden beiden internationaal niet erkend en zijn ook niet gerelateerd aan houten kozijnen. Houten kozijnen worden ingedeeld in een duurzaamheidklasse, deze klassen geven informatie over de levensduur van kozijnen, meer informatie over de verschillende klassen is te vinden op de pagina over houten kozijnen. Het FSC keurmerk is niet specifiek in het leven geroepen voor houten kozijnen, maar verschaft meer informatie over het gebruikte hout, ook ISO en RAL-gutezeichen worden toegelicht.

FSC keurmerk (Forest Stewardship Council)

Hout wordt al eeuwenlang gebruikt als grondstof bij de bouw van huizen en andere verblijfsplaatsen. Onder druk van verschillende milieuorganisaties is het FSC keurmerk in het leven geroepen. Hout met een FSC keurmerk is goedgekeurd naar de richtlijnen van Forest Stewardship Council, kortweg FSC. De richtlijnen van FSC hebben betrekking op verantwoord bosbeheer. Elke gekapte boom moet worden vervangen door een nieuwe, nog jonge boom. Het meeste Nederlandse hout heeft een FSC keurmerk.

ISO 9001 en ISO 14001

Net als het FSC keurmerk is ISO 9001 een internationaal breed erkend keurmerk, eigenlijk is het een normering voor kwaliteitsmanagement. Producenten kunnen worden beoordeeld aan de hand van ISO 9001, dat wil zeggen dat zij moeten kunnen voldoen aan eisen van klanten en wettelijke regelgeving en andere geldende criteria voor de kozijnspecialist. In tegenstelling tot ISO 9001, heeft ISO 14001 geen relatie tot het productieproces, deze normering richt zich op algemeen milieumanagement.

RAL-gutezeichen

Een groot deel van de kozijnen op de Nederlandse markt is afkomstig uit Duitsland, veel Nederlandse kozijnspecialisten kopen de kozijnen goedkoop in bij de oosterburen. Net als in Nederland, gelden ook in Duitsland keurmerken, zoals RAL-gutezeichen. Het keurmerk bevordert en waarborgt het gebruik van hoogwaardige materialen. De Duitse kozijnspecialisten zijn ook verplicht kwaliteitscontroles te houden gedurende het hele productieproces, als Nederlands alternatief geldt het bekende KOMO keurmerk.