Kozijnen prijzen

Prijzen houten kozijnen en kosten aluminium en kunststof kozijnen

De prijzen van kozijnen zijn minder makkelijk te bepalen dan doorsnee producten uit de plaatselijke supermarkt. Kozijnen prijzen zijn afhankelijk van meerdere factoren, waaronder de materiaalsoort of het aantal draaikiepramen, maar ook de breedte en hoogte zijn belangrijk. Net als bij veel andere producten, wordt bij kozijnen in eerste instantie alleen gekeken naar de aanschafkosten, de onderhoudskosten, hetzij kosten op lange termijn worden wel eens vergeten, terwijl houten kozijnen prijzen hierdoor grotendeels worden bepaald.

Kosten kunststof kozijnen lager dan aluminium en houten kozijnen

Uiteraard besteden wij niet als enige website aandacht aan kozijnen prijzen, met ons zijn vele anderen. Helaas strekt de informatie van onze collega-websites niet verder dan de prijs van een eenvoudig kunststof kozijn met een draaikiepraam. Sommige websites vergeten ook nog afmetingen te vermelden, waardoor de gegeven prijzen niet heel bruikbaar zijn. Laten wij vooropstellen dat kunststof kozijnen de minst hoge prijzen hebben, gevolgd door houten kozijnen en aluminium kozijnen.

Houten kozijnen prijzen zijn gemiddeld 15% hoger dan prijzen van kunststof kozijnen en aluminium kozijnen kosten 20% meer dan kunststof kozijnen. Een goede methode om zelf kozijnen prijzen te berekenen is door gebruik te maken van de vierkante meter prijs van kozijnen. De kosten van kunststof kozijnen bedragen per vierkante meter € 720, dus van houten kozijnen € 825 en van aluminium kozijnen € 865. Jammer genoeg is de beschreven methode niet geschikt voor het berekenen van prijzen van zeer grote kozijnen.

Kunststof kozijnen prijzen makkelijk zelf berekenen

De kosten van hoogrendementsglas en montage zijn net als de winstmarge voor de kozijnspecialist inbegrepen in de vierkante meter prijs. Wilt u bijvoorbeeld de prijs van een houten kozijn berekenen met een breedte en hoogte van zowel 0,6 meter, dan doet u dat als volgt. U vermenigvuldigt de breedte en hoogte, ofwel 0,6 x 0,6 meter, hiervan bedraagt de uitkomst 0,36 meter. Houten kozijnen kosten per vierkante meter € 825, de prijs van het genoemde kozijn komt daarmee op € 297, dat is niet helemaal ondenkbaar.

Prijzen van aluminium, houten en kunststof kozijnen zijn grotendeels afhankelijk van het aantal draaikiepramen dat moet worden toegepast. Kleine draaikiepramen kosten ongeveer € 100, ofschoon grote draaikiepramen prijzen hebben van bijna € 150. U hoeft bij het gebruik van de vierkante meter prijsmethode geen rekening te houden met het aantal draaikiepramen. Een andere component bij kozijnen prijzen is de hoeveelheid glas, de kosten van dubbelglas zijn per vierkante meter minstens € 50 en hoogstens € 60.

Kozijnen prijzen bestaan uit aanschafkosten en onderhoudskosten

In de introductie is al kort gesproken over kozijnen prijzen op de langere termijn, daar wordt een vervolg aan gegeven in de komende alinea’s, want in de vorige alinea’s is voornamelijk aandacht besteed aan de aanschafkosten. Het is algemeen bekend dat houten kozijnen zorgen voor de hoogste onderhoudskosten, maar ook aluminium en kunststof kozijnen niet gevrijwaard van onderhoud. De Vereniging Kunststof Gevelelementen (VKG) heeft in 2008 onderzoek laten uitvoeren naar de kosten van kozijnen.

Kozijnen schilderen

Gedurende het onderzoek is evenzeer gekeken naar de onderhoudskosten van aluminium, houten en kunststof kozijnen over een periode van 30 jaar. Aluminium en kunststof kozijnen zijn onderhoudsarm en moeten gedurende 30 jaar periodiek worden gereinigd en geconserveerd en het hang- en sluitwerk moet worden gecontroleerd. Het onderzoek heeft geconcludeerd dat de onderhoudskosten per vierkante meter van aluminium kozijnen € 95 bedragen en van kunststof kozijnen € 120.

De totale houten kozijnen prijzen bedragen € 1.395 per vierkante meter, anders gezegd de onderhoudskosten zijn geraamd op € 570 per vierkante meter. Houten kozijnen moeten in hun bestaan drie onderhoudsbeurten ondergaan, waarvan twee onderhoudsbeurten zijn gericht op schilderen en één onderhoudsbeurt is gericht op het vervangen van hang- en sluitwerk. Kortom, kijk bij kozijnen prijzen niet alleen naar de aanschafkosten, maar houd ook rekening met de kosten op lange termijn.