Tweede hypotheek

Kozijnen financieren met een tweede hypotheek

Het was enkele jaren geleden een stuk eenvoudiger om de woning te verkopen. Vandaag de dag wordt er steeds vaker voor gekozen niet te verhuizen en de huidige woning op te knappen, bijvoorbeeld door een dakkapel te plaatsen of de oude houten kozijnen te vervangen door nieuwe energiezuinige kunststof kozijnen. Dergelijke investeringen kunnen niet altijd worden betaald met eigen geld, maar wel met een tweede hypotheek. Wat is een tweede hypotheek en biedt deze lening bepaalde voordelen?

Wat is een tweede hypotheek?

Als u kiest voor een tweede hypotheek, dan sluit u een hypotheek af op hetzelfde onderpand als de eerste hypotheek. Hiervoor wordt doorgaans de overwaarde van de woning gebruikt. Helaas is het voor de meeste woningbezitters niet mogelijk een tweede hypotheek af te sluiten, aangezien hun woning onder water staat en dit niet wordt veranderd door de meerwaarde die nieuwe kozijnen leveren.

Het is niet verplicht dat de tweede hypotheek en de hieraan gekoppelde rentesoort dezelfde vorm hebben als de eerder afgesloten hypotheek en rentesoort. In theorie kan een tweede hypotheek bij een andere hypotheekverstrekker worden afgesloten, maar in de praktijk komt dat nauwelijks voor. De tweede hypotheekverstrekker zal hiermee namelijk niet instemmen, aangezien aan de eerste hypotheekverstrekker voorrang wordt verleend bij eventuele betalingsproblemen. Het is wel mogelijk een andere hypotheekverstrekker in de hand te nemen, maar dan moet u wel rekening houden met een hogere hypotheekrente.

Welke voordelen biedt een tweede hypotheek?

In de meeste gevallen kan ook bij een tweede hypotheek de hypotheekrente worden afgetrokken, maar op voorwaarde dat het geleende geld wordt gebruikt voor het onderhouden en/of verbeteren van de woning. Mocht u nieuwe kozijnen willen laten plaatsen of kiezen voor een dakkapel, dan is de rente dus aftrekbaar. Gaat u met het geleende geld bijvoorbeeld een auto kopen, dan maakt u geen aanspraak op hypotheekrenteaftrek en wordt gesproken over een krediethypotheek in plaats van een tweede hypotheek. U leest de voordelen van een tweede hypotheek onder deze alinea.

    • U heeft met een tweede hypotheek minder kosten dan bij een persoonlijke lening.
    • Afgeloste bedragen zijn altijd opneembaar, tenminste als u blijft binnen de kredietlimiet.
    • Er kan aanspraak worden gemaakt op hypotheekrenteaftrek als de tweede hypotheek wordt gebruikt voor het onderhouden en/of verbeteren van de woning.

 

Wat moet u nog meer weten over een tweede hypotheek?

Bij het afsluiten van een tweede hypotheek heeft u net als bij de eerste hypotheek te maken met notaris- en afsluitkosten. Daarnaast moet de overwaarde van de woning kunnen worden aangetoond, hiervoor zijn een taxatierapport of gemeentelijke WOZ beschikking uitermate geschikt. Als laatste, houd rekening met de extra die worden gerekend voor het opnemen van geld, vandaar dat het wordt afgeraden kleine bedragen op te nemen.