Kunststof kozijnen
Kunststof kozijnen worden meer verkocht dan kozijnen van andere materiaalsoorten. Dat is ook niet zo vreemd als je kijkt naar alle voordelen die kozijnen van kunststof te bieden hebben. In de komende alinea’s worden niet alleen de belangrijkste voordelen van kunststof kozijnen behandeld, maar komen ook kort de kosten aan bod.

Belangrijke voordelen kunststof kozijnen

In Nederland kunt u kiezen tussen tientallen kunststof kozijnspecialisten, elke specialist gebruikt een andere profielsoort en maakt zijn kozijnen net even iets anders, maar alle kunststof kozijnen hebben de onderstaande voordelen.

  • Onderhoudsarm: kunststof hoeft niet te worden geschilderd, in tegenstelling tot hout, het enige dat zo nu en dan moet worden gedaan is poetsen.
  • Lange levensduur: niemand weet de exacte levensduur van kunststof kozijnen, maar het staat vast dat ze minimaal vijftig jaar meegaan.
  • Hoog isolatievermogen: een kunststof kozijn isoleert beter dan een kozijn van aluminium of hout, zeker als het kozijn beschikt over bijvoorbeeld drie dubbel- of isolatieglas.
  • Brandvertragend: kunststof als materiaal is zelfdovend en moeilijk ontvlambaar, daardoor kan kunststof worden bestempeld als brandvertragend.
  • Betrouwbaar: bij kunststof kozijnen hoeft niet te worden gevreesd voor verkleuring of dat het materiaal wordt aangetast door alcoholen, oliën, zouten of niet-oxiderende zuren.
  • Flexibel: bij kozijnen van kunststof kan een hoge mate van variatie worden toegepast, denk aan alle kleuren waartussen gekozen kan worden of de houtnerfstructuur die kan worden aangebracht.
  • Inbraakveilig: het is tegenwoordig standaard, dat in de draai- of draaikiepramen stalen inbraakvertragende sluitnokken met meerpuntsluiting zijn te vinden.

 

Lage prijzen kunststof kozijnen

Ondanks alle voordelen, betaalt u voor kunststof kozijnen niet de hoofdprijs, want voor kozijnen van aluminium en hout moet beduidend meer worden neergeteld. Vaak wordt gedacht dat hout even duur is als kunststof, toch kosten houten kozijnen 15% meer en aluminium kozijnen zelfs 20%. Daarnaast moet rekening worden gehouden met de relatief hoge onderhoudskosten van kozijnen van hout.