Dakkapellen

Creëer binnen 1 dag ruimtewinst met een prefab kunststof dakkapel

De meeste kozijnspecialisten handelen niet alleen in kozijnen, maar ook in dakkapellen. Een dakkapel kunt u het beste omschrijven als een bouwwerk met een uitspringend kozijn en twee zijwanden, dat gepositioneerd is in het dakvlak. De dakkapel kunt u op twee manieren laten plaatsen, enerzijds hebt u de dakopbouw, maar ook kan gekozen worden voor een prefab dakkapel. De meeste mensen kiezen voor een kunststof dakkapel, de dakkapel heeft dan een kunststof kozijn en is afgewerkt met kunststof.

Plaats een prefab kunststof dakkapel of traditionele dakopbouw

Kunststof dakkapellen krijgen bijna altijd de voorkeur, want zij zijn onderhoudsarm. De buitenkant van de meeste kunststof dakkapellen is bekleed met kunststof rabatdelen of Trespa, het onderhoud aan deze materialen is inderdaad minimaal. De meeste mensen kopen eigenlijk niet een echte kunststof dakkapel, want de meeste dakkapellen hebben een houten casco. U kunt alleen spreken van een kunststof dakkapel, als ook het casco is gemaakt van kunststof, een zelden toegepaste techniek.

Een dakkapel kan op de bouwplaats stap voor stap worden opgebouwd, dan wordt gesproken over een dakopbouw of traditionele dakkapel. De tegenhanger van een dakopbouw is de prefab dakkapel, deze dakkapellen worden met een hijskraan in het dak gehesen. Een prefab dakkapel wordt altijd binnen een dag geplaatst, dit geldt ook voor een traditionele dakkapel, al bestaan hier veel misverstanden over. Kwalitatief zijn een prefab kunststof dakkapel en een traditionele kunststof dakopbouw hetzelfde.

Dakkapel plaatsen zonder vergunning en tussenkomst gemeente

Bij de richtlijnen voor het plaatsen van een dakkapel wordt geen onderscheid gemaakt tussen houten en kunststof dakkapellen of een dakopbouw en prefab dakkapel. Dakkapellen zijn op de achtergevel zonder vergunning te plaatsen, dit geldt ook voor dakkapellen op zijgevels die niet uitkijken op de openbare weg of gemeenschappelijk groen. De dakkapel moet wel 0,5 meter verwijderd blijven van zowel de daknok als dakvoet, deze afstand moet ook worden aangehouden tot de spouw of erfgrens.

Kunststof dakkapellen of houten traditionele dakkapellen die op de voorgevel gepositioneerd moeten worden zijn automatisch gebonden aan een omgevingsvergunning, dit geldt ook voor dakkapellen met een pannendak of nok verhogende dakkapellen als een nokverhoging. U kunt de voorgevel in de meeste gemeenten 50% bebouwen, enkele gemeenten tolereren 70% en een gemeente als Rotterdam staat slechts 30% toe. De vergunningsprocedure duurt gemiddeld genomen een achttal weken.