Dubbelglas

Kozijnen met dubbelglas en ventilatieroosters

De isolatiewaarde van een raam of deur wordt niet alleen bepaald door het kozijn, maar ook door het glas. Ontwikkelingen op het gebied van kozijnen volgen zich in snel tempo op, dit resulteert in beter isolerende kozijnen, maar het glas is debet aan het meeste warmteverlies. Nieuwe kozijnen beschikken standaard over dubbelglas, meestal hoogrendementsglas, ofwel HR glas. Wilt u de isolatiewaarde van ramen of deuren verhogen, dan is drie dubbelglas een aantrekkelijke mogelijkheid, net als isolatieglas.

Gaat u voor dubbelglas, HR glas of isolatieglas

Het isolerend vermogen van kozijnen wordt uitgedrukt in U-waarde. Zowel Finstral als Veka heeft diverse kozijnen met een hoge U-waarde. Het Classic line kozijn van Finstral heeft een U-waarde van 0,6 W/m²K, dan moet het kozijn wel zijn uitgevoerd met drie dubbelglas. Een mindere U-waarde, maar toch zeer respectabel heeft het Alphaline kozijn van Veka, de U-waarde is 0,8 W/m²K in combinatie met drie dubbelglas. Niet alle kozijnen kunnen worden uitgevoerd met drie dubbelglas, dit is afhankelijk van de sponningbreedte.

Meestal valt de keuze op dubbelglas, omdat veel mensen geen kennis hebben van ander glas. Naast dubbelglas en HR glas of drie dubbelglas en isolatieglas bestaat ook glas als melkglas of spiegelglas. Melkglas verhindert inkijken van buitenaf en spiegelglas is goed bestand tegen hinderlijk lichtinval. Hebt u last van geluiden van buitenaf, kies dan voor dikker glas ter preventie van lage tonen en voor glas gevuld met gas ter weerstand van hoge tonen. U vindt onder deze alinea nog enkele soorten glas.

    • Breuken in glas voorkomen kan met gelaagd glas.
    • Glas kan ook verkregen worden in meerdere kleuren of gezandstraalde motieven.
    • Authentiek, maar soms gewenst zijn het zogenaamde figuurglas en glas-in-lood.

 

Ventilatieroosters zorgen dag en nacht voor frisse lucht

Bij het eerste gedeelte van deze webpagina heeft de aandacht gelegen op glas, een nauw verbonden product met glas is een ventilatierooster. Ventilatieroosters kunnen zowel in ramen met vastglas als draai- dan wel draaikiepramen worden geplaatst. De meeste kozijnspecialisten hanteren één merk ventilatierooster, vaak is dat Duco. De functionaliteit van een ventilatierooster hoeft niet te worden toegelicht, meestal moeten ventilatieroosters de natuurlijke ventilatie in een ruimte bevorderen.

Ventilatierooster

Ventilatieroosters kunnen niet alleen zorgen voor een optimale luchtkwaliteit of vochthuishouding. Woont u aan een drukke straat, dan zou u kunnen kiezen voor een ventilatierooster dat geluid dempt. U kunt een ventilatierooster het beste omschrijven als een brede gleuf, die zowel open als dicht kan worden gezet. Diverse gemeenten stellen ventilatieroosters tegenwoordig verplicht, omdat onderzoek heeft uitgewezen, dat natuurlijke ventilatie de gezondheid van mensen dusdanig bevordert.

U zou de vraag kunnen stellen, hoeveel ventilatieroosters zijn in een bepaalde ruimte noodzakelijk. Een gemiddeld ventilatierooster heeft een ventilatiecapaciteit van 10,3 dm³/s per strekkende meter. U hebt bij een ruimte van 20 m² dan twee ventilatieroosters nodig van beiden een meter. De meeste ventilatieroosters worden gepositioneerd direct op het glas, ventilatieroosters zijn ook te plaatsen op de tussenregel (kalfplaatsing of compacte kalfplaatsing), direct plaatsen op het kozijn is ook mogelijk.