Raam kozijn

Gaan voor een draaikiepraam, schuifraam of misschien uitzetraam

Kozijnen kunnen grofweg worden onderverdeeld in ramen en deuren, kozijnen zijn niet meer dan de omlijsting van ramen en deuren. Een raam kan gemaakt worden van verschillende materialen, zoals aluminium, hout en natuurlijk kunststof. U hebt veel keuzes te maken bij ramen, hierbij valt niet alleen te denken aan het materiaal, maar ook kunt u meerdere keuzes maken met betrekking tot het type raam, naast een vast raam, zijn ook draaikiepramen, uitzetramen en schuiframen een mogelijkheid.

Maak een keuze tussen een draaikiepraam, stolpraam of vast raam

De meest bekende ramen zijn vaste ramen en draaikiepramen, maar wat onderscheidt alle ramen van elkaar. Een goedkoop, maar toch praktisch raam is het vaste raam, vaste ramen vereisen een minimaal aantal profielen, maar kunnen gecombineerd worden met een ventilatierooster, de hoeveelheid frisse lucht is hierdoor toch optimaal. Bij een draaikiepraam of draaivalraam zijn scharnieren aan de linker- dan wel rechterzijde van het raam gemonteerd, daardoor kan het raam op twee manieren worden geopend.

Het raam kan volledig worden geopend, maar kan ook in een zogenaamde kiep- of valstand worden gezet. Draaikiepramen moeten een minimale breedte hebben van een halve meter, de scharnieren kosten € 100 à € 150 extra, bovenop de kosten van het vaste raam. Je kunt ook kiezen voor een stolp, dan lijkt het kozijn te bestaan uit een vast raam en een draaikiepraam, maar feitelijk heeft het kozijn twee draaikiepramen, een volledige opening kan worden gecreëerd zonder aanwezige tussenstijl.

Denk eens aan een Amsterdams schuifraam of houten uitzetraam

Een minder bekend raam is een Amsterdams raam, dat een synoniem is voor imitatie schuifraam. Het raam heeft simpelweg een verspringing in de glaslijn en is nog altijd veel aan te treffen in jaren dertig woningen. Je krijgt met een Amsterdams raam, een raam met een authentieke uitstraling, maar wel met de gemakken van tegenwoordig. Schuiframen worden steeds minder vaak toegepast, deze ramen bewegen zich voort over een rails en kunnen worden beschouwd als de kleine broer van de schuifpui.

Uitzetramen worden niet naar binnen toe geopend, maar naar buiten. Een uitzetraam kan daarom ook betiteld worden als buitendraaiend raam. U hoeft door een uitzetraam geen spullen meer te verzetten of te verschuiven, zoals meubels of gordijnen. Uitzetramen zijn ook als stolpraam te verkrijgen en zijn net als alle andere ramen leverbaar in aluminium, hout en kunststof. De prijzen van uitzetramen liggen op een zelfde niveau als van normale draaikiepramen, feitelijk verandert alleen het scharnierpunt.

Schuifraam

Tegenwoordig voldoen alle ramen aan de hoogste veiligheidseisen

De meeste kozijnspecialisten zijn aangesloten bij Stichting Kwaliteit Gevelbouw, deze stichting probeert de kwaliteit van ondermeer kozijnen te waarborgen, hierbij krijgen zij steun van de overheid. Alle ramen en ook deuren moeten voldoen aan SKG klasse 2, dit zijn strenge eisen op het gebied van inbraakwerendheid. Het PKVW certificaat en SKG klasse 2 gaan hand in hand, het PKVW certificaat wordt uitgegeven door de politie, het certificaat stelt richtlijnen op het gebied van veilig wonen.

Ramen voorzien van praktische rolluiken en sierlijke roeden

Ramen zijn leverbaar in veel kleuren, maar u kunt ook vele handige accessoires toepassen. Roeden zijn latjes die op het raam kunnen wordt geplaatst of tussen het dubbelglas. U zou verwachten dat roeden tussen het dubbelglas prijziger zijn, maar het is juist omgekeerd. Een latje op het raam kost plusminus € 25 per stuk, terwijl roeden tussen het dubbelglas de helft kosten. Vensterluiken worden aan de buitenzijde van het raam gemonteerd en werken zowel inbraak-, geluid- als warmtewerend.

Net als het kozijn zijn ook vensterluiken in kunststof leverbaar, hierdoor zijn zij te bestempelen als onderhoudsarm. Rolluiken vervullen veelal dezelfde functie als vensterluiken, alleen stralen zij minder klasse uit, maar zijn wel van binnenuit bedienbaar. U kunt niet altijd kiezen voor vensterluiken, omdat niet elke gevel zich ervoor leent. Screens werken op dezelfde wijze als rolluiken, alleen zijn screens ter bescherming van zonlicht, terwijl rolluiken en ook vensterluiken voor duisternis in de kamer zorgen.